7:34 am - Tuesday April 16, 2024

Tarifele de roaming dispar. Cum se va face taxarea?

736 Viewed Stiri Brasov 0 respond
Tarifele de roaming dispar. Cum se va face taxarea?

Din 15 iunie, minutele de convorbire, SMS-urile şi traficul de date consumat în roaming în interiorul Uniunii Europene UE şi a Spaţiului Economic European SEE se vor scădea din resursele naţionale incluse, însă doar dacă accesați sistemul de tarifare „Roam-like at home”.

Potrivit Autorității de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor, după epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile.

Noile condiţii se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziţionate atât înainte de 15 iunie, cât şi după această dată.

Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienţii existenţi nu trebuie să-şi achiziţioneze un nou plan tarifar sau să îşi reînnoiască abonamentul în vigoare, insă nu vor beneficia de acest sistem de tarifare clienţii care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE.

Cum se tarifează consumul în roaming în UE/SEE:

Apelurile şi SMS-urile. Începând cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate şi SMS-urile trimise în roaming, către orice destinaţie din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele şi SMS-urile naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei reţele. Apelurile şi SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.


Internet – datele (MB/GB). Ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România. Totuşi, în cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA.

Clienţilor care depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi un anumit plafon. Condiţiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE trebuie descrise, în mod detaliat, în contractele dintre furnizori şi clienţi.

Tarife maximale percepute

Astfel, se pot aplica anumite suprataxe. Iată mai jos planurile maximale:

a) pentru apelurile (minutele) efectuate – 0,032 de euro/minut efectuat, fără TVA;

b) apeluri (minutele) primite – 0,0108 euro/minut primit, fără TVA;

c) SMS-uri trimise – 0,01 euro/SMS trimis;

d) consumul de date efectuat (inclusiv mesaje MMS trimise sau primite):

0,0077 euro/MB – în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017;

0,006 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;

0,0045 de euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019;

0,0035 de euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020;

0,003 euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021;

0,0025 de euro/MB – începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Mai multe informaţii găsiţi pe pagina de internet a ANCOM www.ancom.org.ro.

Foto: gazetaromanesca.ro

sursa: Tarifele de roaming dispar. Cum se va face taxarea? by newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Percheziții la Moieciu

Primarul din Hoghiz, un an de închisoare pentru conflict de interese

Related posts
Your comment?
Leave a Reply