5:22 pm - Thursday July 21, 3555

Consilierul guvernatorului BNR: „Leul s-a depreciat cu doar trei bani în patru zile grele”

1069 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, arată într-o analiză că leul s-a „depreciat cu doar trei bani în patru zile grele pe o piaţă valutară stabilă”. Practic, cursul leu-euro a „reacţionat prompt” în urma crizei guvernamentale declanșate în 15 iunie 2017.

„Întrebarea este cum a reacţionat. Joi 15 iunie, faţă de miercuri, leul s-a depreciat cu doi bani. De la 4,56 lei pentru un euro la 4,58. Probă de reacţie moderată. Şi care, în niciun caz, nu justifica alarma trasă de numeroşi comentatori tv, cum că …piaţa valutară se prăbuşeşte. Or, nu doar că nu s-a prăbuşit, dar nici măcar nu s-a destabilizat. În următoarele zile bancare – vineri 16 iunie şi luni 19 iunie – cursul a rămas nemodificat. Marţi 20 iunie însă, când la ora 13 Banca Naţională a comunicat cursul pe care l-a calculat, cuvântul prăbuşire a revenit în agitaţia publică. O prăbuşire cu … un singur ban”, a explicat Adrian Vasilescu în analiza publicată în „Ziarul Financiar”. 

De altfel, în ultima vreme, pe piețele valutare vecine, monedele locale s-au depreciat. „Şi nici măcar nu se poate spune că deprecierea de la noi a fost mai drastică decât deprecierea lor. Deprecierile altor monede regionale au atins chiar cote relativ mai mari: 0,32% în Polonia, 0,21% în Ungaria şi 0,48% în Cehia, în timp ce căderea leului a fost de 0,21%”, a subliniat oficialul BNR.

Reamintim că, ieri, moneda europeană a fost cotată de BNR la 4,5957 lei, înregistrând una dintre cele mai slabe cotații din ultimii cinci ani. În 2012, banca centrală a afișat un curs de 4,6481 lei/euro.

Citiți și: 

Un nou record. Moneda europeană a fost cotată la 4,5957 lei, pe fondul tensiunilor de pe scena politică

 

 

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

O nouă creștere. Moneda europeană a ajuns la 4,5987 lei

Brașov. Producătorii de lapte pot depune până în luna iulie cererile pentru ajutorul de adaptare excepțional

Related posts
Your comment?
Leave a Reply