4:08 am - Friday October 18, 2019

Staţiunile uitate ale Braşovului

480 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Una dintre vechile staţiunile al Braşovului care acum sunt doar ruină este vechea staţiune balneo-climaterică Băile Homorod. Construită în perioada interbelică, în mica staţiune veneau sute de turişti pentru a se trata de diferite boli. Hotelurile, restaurantele şi campingurile în care erau cazaţi turiştii odinioară au fost puse la pământ şi doar unii localnici îşi mai aduc aminte de pitoreasca staţiune, care a fost desfiinţată cu totul după 1990.Tot ce mai aminteşte de fostele băi din Homorod este acum un bazin plin de gunoaie. Familia care a deţinut staţiunea înainte ca aceasta să fie confiscată de comunişti a obţinut-o după Revoluţie prin retrocedare. Autorităţile locale au încercat să-i convingă pe proprietari să salveze staţiunea, mai ales că la Homorod veniseră investitori din Franţa şi Belgia care vroiau să o pună pe picioare, după ce au văzut că nămolul de aici era de calitate şi avea proprietăţi curative în tratamentul unor afecţiuni reumatismale, afecţiuni dermatologice, afecţiuni endocrine, nevroze astenice, afecţiuni biliare şi hepatice, dar şi afecţiuni digestive.
Nici o ofertă nu s-a materializat, iar din staţiune a rămas acum un teren viran, unde doar câtea ruine mai amintesc de complexul balnear de altădată. Astăzi, nămolul miraculos din izvoare este folosit doar de localnici.
Noroiul şi mirosul înţepător de sulf sunt singurele dovezi că zonei îi poate fi redată oricând notorietatea de staţiune. În jurul fostei staţiuni Primăria Homorod a făcut planul pentru o superbă zona turistică care este cuprinsă în Planul Urbanistic General şi unde să fie construite case de vacanţă.

Vulcanii noroioşi de la Homorod
Utilizarea apelor minerale de la Băile Homorod a început din secolul XIX-lea pentru cura internă, pe la mijlocul secolului XX au apărut primele emanaţii de noroi ce au clădit vulcanii. Rezervaţia Vulcanii noroioşi de la Băile Homorod prezintă un dublu interes ştiinţific: geologic, pentru fenomenele naturale, şi peisagistic, pentru originalitatea acestor fenomene. Vulcanii sunt acum monument al naturii şi reprezintă zona protejată din jurul unui punct în care ies la zi noroaiele emise de presiunea gazelor subterane.

Cele şapte izvoare miraculoase de la Rupea
„Băile Cohalm”, respectiv băile din oraşul Rupea au funcţionat şi ele pe la începutul secolului al XX-lea şi până la instaurarea regimului comunist. Băile erau în proprietatea unui cetăţean german, iar alimentarea lor se făcea de la 7 izvoare, captate în două fântâni, cu un debit mare, de 20 de metri cubi de apă minerală pe zi, fântâni ale căror ruine se mai observă şi astăzi. Tratamentul se efectua într-un stabiliment balnear, ce dispunea de 10 cabine cu vane, apa fiind încălzită într-un vechi cazan de locomotivă. Apele de la Rupea fac parte din rarele ape minerale sărat-sulfuroase din ţară, de o valoare inestimabilă, excelente în multiple afecţiuni că: boli reumatice, boli ginecologice, afecţiuni posttraumatice, boli neurologice periferice şi unele boli dermatologice. Primăria Rupea intenţiona să acceseze o finanţare externă, o asociere în participaţiune sau o concesionare a lor, pentru a le reintroduce în circuitul balnear intern şi internaţional, dar nu s-a mai întâmplat nimic, astfel că şi aceste băi au rămas doar o ruină.

Băile din Veneţia, o tristă amintire
Băile Veneţia de Jos au fost amenajate de statul Austro-Ungar în jurul anului 1890 şi erau formate din două bazine de piatră tencuite, cu fundul din dulapi perforaţi prin care izvora apa minerală însoţită de degajări de gaze naturale. Bazinele aveau 48 şi respectiv 60 mp, iar în incintă se găseau 24 de cabine-vestiar şi o cabană mică cu 2 camere, cu bufet şi 2 paturi. La mică distanţă de bazine se afla şi baza de tratament formată din 9 cabine cu 11 cazi de baie. Apa se încălzea într-un cazan, iar apa caldă şi cea rece circulau în sistem gravitaţional. Din păcate, şi aceste băi sunt doar o amintire. Unele dintre singurele băi care au mai rămas în picioare în această zonă sunt cele de la Perşani, unde un investitor privat le-a redat farmecul de altădată şi care acum sunt la mare căutare.

sursa: bzb.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.

Fost poliţist, în arest la domiciliu

Trafic ÎNCHIS pe DN 10 BRAŞOV – BUZĂU

Related posts
Comments are closed