9:49 pm - Thursday April 25, 2024

Secretul muncii pe caniculă, direct de pe şantier, de la 46 °C!

378 Viewed Stiri Brasov 0 respond
Secretul muncii pe caniculă, direct de pe şantier, de la 46 °C!

Secretul muncii pe caniculă, direct de pe şantier, de la 46 °C!

Munca sub cerul liber are avantajele ei, efortul fizic în aer curat fiind extrem de benefic organismului. Când, însă, temperaturile sunt extreme, aceasta devine mult mai dificilă decât de obicei. Muncitorii care lucrează în construcţii sunt adevăraţi eroi în această perioadă fierbinte la propriu. Dacă temperatura aerului a ajuns la umbră chiar şi la 36 de grade Celsius, la soare ea a atins şi valori cu 10 grade mai mult, iar la nivelul asfaltului s-au mai adăugat alte 10 grade. Un efort susţinut pe o asemenea caniculă nu poate fi de lungă durată, indiferent de „antrenamentul” celor care muncesc sau de micile lor secrete în lupta cu toropeala.
La intersecţia dintre strada Lungă şi De Mijloc se lucrează intens pentru schimbarea unor ţevi. Angajaţii firmei de construcţii sapă cu ajutorul târnăcopului şi, în ciuda vipiei, au un ritm susţinut, care face ca lucrarea să avanseze aproape ca în zilele mai răcoroase. „Azi am avut noroc că o bună parte din lucrare s-a desfăşurat la umbră, cel puţin până acum, la prânz. După-amiază vom lucra în soare şi va fi ceva mai greu, dar ne descurcăm. Ce să facem dacă n-am învăţat?”, ne spunea, ieri, unul dintre angajaţi. „Mai bem o gură de apă, mai schimbăm între noi, mai stăm la umbră, iar de la unu la trei avem o pauză mai mare, pentru că atunci e şi cel mai cald. Sunt alţii care au făcut facultăţi şi au ajuns să muncească la fel ca noi ori să fie vânzători. Măcar aici câştigăm destul de bine”, spunea şi unul dintre colegii săi.
Nea Costică (foto), cel mai experimentat dintre toţi, are un secret de zeci de ani: seara, când ajunge acasă, pune la frigider două peturi cu apă, pe care le ia dimineaţa îngheţate. Până la pauză bea apa pe care o primesc şi ceilalţi colegi, iar după ce se termină pauza gheaţa adusă de el este numai bună de băut. „Am lucrat în tinereţe la o fabrică unde eram supus radiaţiilor puternice. Acum, de ceva zeci de ani, lucrez în aer liber, că face bine la sănătate. Am învăţat din proprie experienţă cum să trec mai uşor peste fiecare perioadă pe şantier şi mă descurc”, spune bărbatul care a avut ingenioasa idee.
„Le dăm apă plată sau minerală la toţi muncitorii şi avem noroc cu doamna de la magazinul de aici că ne aduce apă la preţuri mai mici şi ne-o ţine la frigider. Nu cumpărăm decât 3-4 o dată, ca să nu se încălzească prea tare, dar cumpărăm imediat ce se termină. În plus, acum luăm pauză mai mare, ca fiecare să se poată odihni, deoarece efortul se resimte mai puternic pe căldură. Am luat toate măsurile şi oamenii sunt mulţumiţi”, spune şeful de echipă.
Legea spune că, la temperaturi ridicate, conducerea trebuie să asigure angajaţilor apă plată sau minerală şi să opereze modificări în programul de lucru – acolo unde acestea sunt necesare şi posibile – astfel încât sănătatea muncitorilor să nu fie pusă în pericol. Chiar reprezentanţii Protecţiei Consumatorului atrăgeau atenţia în aceste zile asupra măsurilor pe care angajatorii sunt obligaţi să le ia pentru a nu pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa angajaţilor.

Secretul muncii pe caniculă, direct de pe şantier, de la 46 °C!
 

sursa: bzb.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Peste 9.000 de profesori îşi dau astăzi definitivatul

Ziua Franţei se sărbătoreşte începând din weekend la Coresi

Related posts
Comments are closed