5:11 pm - Wednesday March 21, 2018

S-a stins Aurel Ursu, unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști. A fost coleg de celulă cu fratele lui Emil Cioran

233 Viewed Stiri Brasov 0 respond

S-a stins Aurel Ursu, unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști. A fost coleg de celulă cu fratele lui Emil CioranPuțini au scăpat din temnițele comuniste. Și tot mai puțini mai trăiesc astăzi să povestească ororile acelor vremuri. Unul dintre luptătorii împotriva regimului totalitar a fost Aurel Ursu (foto – dreapta – bunul prieten al doctorului Teofil Mija – foto stânga, un alt cunoscut luptător brașovean), închis pentru că i-a ajutat pe cei din rezistență. Aurel Ursu s-a stins și va fi înmormântat în Șcheii Brașovului.

Aurel Ursu a fiost închis la Aiud, loc de întemnișare și exterminare, unde comuniștii au îngropat, în cimitirul denumit de localnici „Râpa Robilor”, elita rezistenței românești. Detinuții erau îngropați  noaptea, pe ascuns, fără să li se pună cruce la căpătâi. Nu se știe numărul lor. Se știe doar că, atunci când se săpa câte un mormânt nou în cimitir, lopețile groparilor se loveau de osemintele altor nefericiți.

S-a stins Aurel Ursu, unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști. A fost coleg de celulă cu fratele lui Emil CioranPrin strădania foștilor detinuți politici, „Râpa Robilor” e străjuita de un impresionant monument acoperit cu marmură albă, numit „Calvarul Aiudului”. Monumentul rezistenţei anticomuniste din Codrul Fetea a fost construit, în 2003, prin grija doctorului Teofil Mija şi a inginerului Aurel Ursu, îndeplinând astfel o parte din testamentul lui Ionel Golea despre acest Centru. În fiecare toamnă supravieţuitorii şi urmaşii luptătorilor merg să cinstească memoria eroilor martiri anticomunişti. Pereții interiori ai monumentului sunt tapetați cu numele – câte se cunosc – ai celor uciși între zidurile pușcăriei, în timp ce la bază se gaseste un osuar, în care sunt depozitate osemintele.

I-a ajutat pe parașutiști

Aurel Ursu a fost condamnat la trei ani de detenție pentru ca i-a ajutat pe parașutiștii din cătunul Fetea, de lângă Agnita. A avut noroc. Nu a fost torturat de securiști și nu a primit o pedeapsă mai mare.

„M-a ajutat Dumnezeu, alta explicatie nu gasesc. Am avut mare noroc”, spunea acesta. Fratele său, Zaharie, avea o stână în padure, unde a adăpostit mai mulți membri din rezistență, imediat dupa încetarea celui de-al Doilea Război Mondial. Au săpat buncăre în pădure, au ascuns arme, toți sperand ca se va întâmpla un miracol, că rușii vor fi alungați din țară.

„Credeam că se va întâmpla ceva, că se va întoarce frontul contra rușilor și că vom putea fi de folos. Acolo în pădure s-au parașutat Ionel Golea și Ion Samoilă, dintr-un avion anglo-american, din Franța”, povestea Aurel Ursu.

S-a stins Aurel Ursu, unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști. A fost coleg de celulă cu fratele lui Emil CioranÎn anul 1945, când s-a făcut primul nucleu de rezistență, medicul Golea împreună cu mai mulți tineri din sat au săpat buncare în padure. Aurel Ursu i-a ajutat de câteva ori, în vacanțe, deoarece era student la Politehnică. Rămășițele acestora se văd și acum, aproape de locul unde a fost ridicat monumentul. În anul 1953, Samoilă și Golea au împărțit manifeste în timpul unui mare festival. Au fost prinși și executați la Jilava.

Plimbat prin mai multe închisori

În 1948 a fost arestat în București. „Pe 15 mai 1948 s-au făcut arestari masive. In jur de 15.000 de legionari au fost aruncati dupa gratii. Pe mine m-au arestat abia a doua zi, pentru ca din intamplare lipsisem in acea noapte de acasa. Fusesem la un coleg, sa-l ajut cu un proiect. M-au ridicat din fata casei, mi-au pus ochelari negrii si m-au dus la sediu. Acolo se stia deja tot ce facusem, dar din fericire nu m-au torturat, m-au pus doar sa recunosc. N-am avut de ales”, a evocat acele momente Aurel Ursu.

A fost „plimbat” prin mai multe închisori, la Jilava, Sighișoara, Sibiu, înainte de a fi condamnat la trei ani de detenție. L-au închis la Aiud. Acolo l-a cunoscut pe Nichifor Crainic. Pe Mircea Vulcănescu n-a avut ocazia să-l vadă față în față, însa toți deținutii au știut că acesta și-a dat viața pentru un coleg de celulă.
„Vulcănescu a fost unul dintre cei mai valoroși oameni ai perioadei interbelice. A dormit pe ciment ud ca să-l ajute pe un coleg de suferință. Iarna din 1949-1950 a fost cumplită, nu credeam că o să mai ies viu de acolo, de fapt nimeni nu mai spera. Prin zăbrelele cerului vedeam în fiecare dimineață cum erau scoși trei-patru sau nouă morți, puși de-a valma într-o căruță. Știam că sunt aruncați în Râpa Robilor. Au făcut cotețe de porci acolo, ca să-și ascunda crimele”, povestea ororile pe care le-a trăit Aurel Ursu.

Toată viața, chinuit de amintirile din pușcărie

Într-o zi l-a cunoscut pe Nichifor Crainic. „Vara eram scoși la munca, în fabrică. Era o perioadă ceva mai relaxantă, după iarna cumplită prin care am trecut cu toții. La prânz, mâncam în curte. Într-o zi, Nichifor Crainic ne-a recitat o poezie de-a lui, numită «Eu». Se referea la tot neamul românesc”, își aminteste fostul deținut politic. Toată viața l-au chinuit amintirile din pușcărie, mai ales cele din iarna lui 1949. Nu a scăpat niciodată de ele.

„De multe ori aud și acum țipetele unui deținut. Într-o zi, când mergeam cu toții la baie, să ne spălăm în cele cinci minute regulamentare, m-a prins un necunoscut de braț. Mi-a spus disperat că nu vom mai scăpa teferi, că ne vor ucide. I-am răspuns pe furiș că trebuie să avem speranța, că trebuie să ieșim. Peste doua-trei zile, dimineața devreme, înainte de semnalul de deșteptare, s-au auzit niște urlete cumplite. Striga «Lapteee, uite, lapte! lapte!» Era acel necunoscut. Înnebunise. Văzând tineta cu extremente a crezut că e lapte și a vrut să mănânce. A murit în scurtă vreme. Am aflat apoi că era doctorul Cazacu de la Iași. Și acum aud parcă strigătele lui”.

Coleg de celula cu fratele lui Cioran

A stat în celulă cu Aurel Cioran, fratele filosofului Emil Cioran. S-au împrietenit și l-a vizitat și după ce au ieșit din închisoare. Din păcate a aflat prea târziu când acesta s-a stins din viață și nu a putut să meargă la înmormântare.
„Era un om de înaltă ținuta morală, vertical. Resemnat, fără urmă de ură în el, nu se revolta niciodata”, spunea Aurel Ursu.

După eliberare, Aurel Ursu a lucrat ca inginer în mai multe fabrici. S-a stabilit în Brașov, în anul 1963, angajându-se la Trustul de construcții. N-a avut mari probleme cu securiștii, deoarece mereu s-a găsit cineva care să-l protejeze. „Am avut din nou noroc să dau peste oameni corecți și cumsecade. Dumnezeu m-a ajutat”.

Acum, este alături de camarazii săi, în Ceruri. Dumnezeu să-l ierte!

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

„Braşov 2021”, subiect de examen pentru şefii teatrelor, Operei şi Filarmonicii Braşov

Atenție! Escrocii au inventat o nouă metodă de a da țepe, cu mașini second-hand

Related posts
Comments are closed