11:47 am - Wednesday August 15, 2018

Repercusiunile sociale ale scandalului DNA – Primărie – Bepco

323 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Repercusiunile sociale ale scandalului DNA – Primărie – BepcoPrimarul Braşovului, George Scripcaru, și oamenii de afaceri Mihai David și Simina Costan sunt cercetați într-un dosar ce vizează încheierea unor contracte de energie termică.

Problema care se pune este ce se întâmplă cu sistemul de termoficare centralizat, prin care se furnizează agent termic și apă caldă menajeră populației și firmelor racordate la Tetkron (firmă patronată de Consiliul Local Brașov). Firma Tetkron (Transport Energie Termică KRONstadt) se ocupă cu distribuția agentului termic produs de Bepco SRL.

La această oră, Tetkron mai are în jur de 12.000 de abonaţi, faţă de peste 60.000, la care se adăugau şi marile uzine, imediat după 1990. Din informaţiile noastre, datoriile acumulate de Bepco la furnizorul de gaz, va lăsa fără apă caldă, în câteva zile, toţi braşovenii racordaţi la sistemul centralizat.

Bepco se ocupă de producerea de energiei termică prin cogenerarea cu motoare cu gaz, aceasta fiind soluţia potrivită pentru sistemele de încălzire din aglomerațiile urbane din România (sistem folosit pe scară largă în țările europene). Investiția, la Brașov, a demarat în urmă cu 5 ani.

Consilierii locali, la ultima şedinţă de plen, au decis să amâne ambele proiecte de hotărâre care aveau ca subiect societatea publică de termoficare a Braşovului. Iniţial, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local a fost trecut un proiect de hotărîre privind acoperirea, din bugetul local, a pierderilor înregistrate de furnizorul de energie termică la data de 31 decembrie 2014. De altfel, suma aprobată în acest sens, de un milion de lei, a şi fost aprobată în rectificarea bugetară la „alte transferuri“. Ea nu va fi însă virată către Tetkron până când nu va fi votată şi hotărârea în acest sens.
Un al doilea proiect de hotărâre viza aprobarea preţurilor şi tarifelor locale pentru producerea de bază a gazelor naturale din sursa centralelor termice şi pentru transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, de către Tetkron SRL Braşov. Având în vedere că Tetkron SRL, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, este în plină cercetare în dosarul în care primarul Braşovului, George Scripcaru, este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare şi dare de mită, consilierii locali au decis să scoată de pe ordinea de zi orice proiect care are legătură cu această firmă.

Istoricul privatizării producerii de energiei termice

La Braşov funcționează patru centrale cu cogenerare de înaltă eficienţă operate de Bepco, echipate cu 11 motoare cu gaz produse de General Electric şi furnizează în mod eficient energie termică pentru încălzirea centralizată din oraş. Astfel, la Braşov, odată cu punerea în funcţiune a centralelor termice cu cogenerare, preţul de producţie a energiei termice, conform datelor oficiale, s-a redus cu mai mult de 50%.
Anul 2010 a fost momentul de cotitură când la Braşov s-a luat hotărârea că trebuie găsită o strategie de durată pentru modernizarea si eficientizarea productiei de energie termica, simultan cu cea legată de protecţia mediului. La acea dată , productia de energie termică pe baza de cărbune a generat o sursă de poluare majoră cu implicaţii în creşterea cheltuielilor de protecţia mediului, energia termică produsă a scăzut de la 650.000-700.000 Gcal/an la 254.000 Gcal/an în 2010. Acest fapt a condus la o supradimensionare şi uzura fizică şi morală a sursei de producţie, cu consecinţe financiare negative majore pentru vechiul producător de energie termică: CET Braşov şi mai presus de toate populaţia avea cel mai mult de suferit din cauza costurilor foarte mari cu încălzirea şi în acelaşi timp cu lipsa acesteia.
Astfel, în urmă cu 5 ani, prin hotărârile adoptate de municipalitate în şedinţele de consiliul local ca urmare a analizării a 10 propuneri de participare la modernizarea din punct de vedere tehnic a SC CET Brasov, în AGA CET Brasov s-a aprobat de principiu propunerea facuta de Bepco de a investi în domeniul producerii de energie termică.
Proiectul propus de Bepco consta în realizarea, din surse proprii, a investiţiilor în echipamente eficiente de producţie a energiei termice (investiţie garantată exclusiv de catre Bepco). Relaţia comercială între Bepco şi CET Brasov/Tetkron exclude orice garanţie din partea CET Braşov/Tetkron.

Un pas înainte pentru Braşov, „Capitală verde”

Noile echipamente instalate în centrale furnizează mai multă energie electrica şi termică folosind mai puţin combustibil, ceea ce duce implicit la reducerea emisiilor de noxe, care se încadrează în normele europene în vigoare.
Protectia mediului este în egală măsură un criteriu important in luarea deciziilor privind varianta optima de echipare a centralelor, cu respectarea legislatiei europene de mediu, ţinând cont că efectele economice din următoarea statistică sunt majore.
Mai exact cantitatea de emisii de dioxid de carbon înregistrată în 2009 a fost de 388.223 tone CO2 când producator era CET Brasov. În 2011, în primul an de funcţionare, a proiectului lansat de Bepco, cantitatea de emisii de CO2 a fost de 71.144 tone, iar în 2013 aceasta a scăzut la 50.756 tone.
Astfel, faţă de emisiile provenite din producţia de energie termică a CET Brasov, s-a înregistrat o reducere constantă şi sustenabilă a cantităţilor de CO2 eliminate în atmosferă de 337.467 tone, aproximativ 87%.

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

FOTO VIDEO Premieră în România: mașină de curse, construită pentru examenul de licență

Hiperdia se extinde în Ploieşti şi Oradea

Related posts
Comments are closed