8:33 am - Wednesday August 15, 2018

Pictură originală din anul 1240, descoperită la biserica fortificată din Cincu

208 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Pictură originală din anul 1240, descoperită la biserica fortificată din CincuBiserica fortificată din Cincu este pregătită în acest an pentru renovarea care începe în 2016. În ultima perioadă mai mulţi topografi, geologi şi restauratori s-au perindat printr-una dintre cele mai frumoase biserici fortificate de pe peste Olt.

Ultimii care i-au călcat pragul au fost doi restauratori de la Târgu Mureş, care au descoperit pictură autentică de la 1240 pe pereţii lăcaşului de cult.

Obiectivul ascunde măiestria artiştilor plastici ai secolului al XIII-lea. ,,În ultima perioadă cei doi restauratori au găsit sub actuala zugrăveală pictură originală din anul 1240. Biserica era la vremea aceea catolică şi era pictată ca atare. Sub foarte multe straturi de zugrăveală a fost descoperită pictura originală pe partea stângă a lăcaşului de cult. Printre chipurile pictate figurează şi Sfântul Nicolae. Din 1526 Biserica a devenit evanghelică şi a fost acoperită toată pictura”, spune ghidul Constatin Boghian.

Pe partea dreaptă şi deasupra orgii pictura se pare că a fost distrusă în mare parte odată cu trecerea ei de la catolicism la evanghelism. Odată cu reabilitarea obiectivului, pictura autentică va rămâne descoperită. Sunt informaţii potrivit cărora Consistoriul Bisericii Evanghelice din Sibiu ar dori ca această biserică să fie inclusă în patrimonial UNESCO.

A doua mare reparaţie capitală a Bisericii fortificate de la Cincu este programată să aibă loc în 2016, după 500 de ani de la prima reabilitare majoră. Cu cinci secole în urmă, în jurul anilor 1500, Biserica Evanghelică de la Cincu a suferit o transformare radicală, pe lângă schimbarea ,,încadrării” religioase. S-a lucrat la ea neîntrerupt 22 de ani, astfel încât lăcaşul de cult a fost etajat şi adus în forma pe care îl are astăzi. Timp de cinci secole aici s-au realizat apoi numai reparaţii minore.

Lucrările sunt programate să înceapă în 2016, dar deja de la începutul acestui an s-au intensificat vizitele arhitecţilor, proiectanţilor, specialiştilor în diverse domenii, care vin, fotografiază, măsoară, caută fisuri, defecţiuni şi aşa mai departe. Reabilitarea va costa 300.000 de euro, explică ghidul Constantin Boghian

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Magia muzicii și generozitatea brașovenilor s-au reunit pentru cauza copiilor cu autism

Expoziție la Turnul Alb

Related posts
Comments are closed