6:41 am - Friday March 29, 2024

Percheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică. Descinderi în alte 15 state, coordonate de FBI și Europol

578 Viewed Stiri Brasov 0 respond
Percheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică. Descinderi în alte 15 state, coordonate de FBI și Europol

Foto: Arhivă

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară, precum și ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie au efectuat 16 percheziții domiciliare în Capitală și județele Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea și în municipiul Făgăraș, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări specializate în infracțiuni din domeniul criminalității informatice.

De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate și coordonate de către FBI și Europol.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva a 12 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani.

În primăvara anului 2013, autoritățile judiciare române s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe forumul online darkode.com/ darkode.me, specializat în activități din sfera criminalității informatice.

Pe forum au fost identificați, până în prezent, 12 cetățeni români care și-au creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora au comunicat între ei, au comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică, și au coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.

Anchetatorii au informații că suspecții ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online.

Cu privire la un suspect din dosar s-a acționat în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Marea Britanie, Finlanda și Slovenia constituite cu sprijinul EUROJUST și Europol.

Marți, procurorii DIICOT au reținut doi inculpați, S.G. și R. R. I., iar alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, constituirea unui grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2014, inculpatul R.R.I. s-a implicat alături de alți suspecți cercetați în prezenta cauza în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu online de plăți și totodată împotriva clienților unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obținerii de date confidențiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activități infracționale cu specific informatic.

Totodată, pe parcursul anului 2014, inculpatul S.G a achiziționat, prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidențiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituții financiare din SUA și Anglia, transferând fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât și din Marea Britanie, care foloseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost găsite și ridicate sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională.

La acțiune au participat polițiști din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și din cadrul BCCO București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Brașov, ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie, precum și echipe de intervenție din cadrul Jandarmeriei Române.

Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția Operațiuni Speciale din IGPR.

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Primăria zice că va termina „cârpelile” din Piața Sfatului până la finele lui august

Scrisoarea cititorului: cât de verde este Brașovul?

Related posts
Comments are closed