Casa din Șona, nr. 45, va găzdui sâmbătă, 01 octombrie 2016, începând cu ora 10 dimineața, a doua șezatoare din seria proiectului itinerant “Şezători în Țara Făgărașului”.

  Deoarece sâmbătă este sărbătoare, Acoperământul Maicii Domnului , această șezătoare își propune să aibă rolul unei întâlniri cu povești și cu vizite în satul Șona.

  Programul presupune vizitarea următoarelor obiective:

 – Casa din Șona – îi vom cunoaște pe cei care timp de 10 ani au investit timp și suflet în tentativa de a păstra și restaura o casa veche, traditională. Vom afla povestea lor și vom vizita casa, șura, gradina.

 – Fierăria lui Lazăr – atelierul de fierărie din sat, un proiect iniţiat de pictorul Ştefan Colţia şi de Asociaţia „Şona Noastră”, pentru realizarea căruia s-a lucrat timp de trei ani.

 – Căsuța Albastră a pictorului Ştefan Colţia, pe care a adus-o de sub munţii Făgăraş, din Ucea. Este casa în care a crescut la bunici. Pictorul a desfăcut-o scândură cu scândură și a reconstruit-o în gradina lui, exact așa cum a fost.

 – Piramidele sau Guruieții: cele opt movile din sat, unele dintre ele înalte de aproape 30 de metri, aşezate pe două şiruri, despre care se spune că ar fi fost ridicate de către daci. Movilele de la marginea satului Şona sunt încă o enigmă. Vor fi vizitate piramidele pentru a vedea platoul Țării Făgărașului de pe vârful lor. Cei prezenţi se vor încăra cu energie pură.

   Musafirii se vor delecta cu bucatele aduse de femeile din șezătoare, bucate făcute în casă. Gazdele vor fi îmbrăcate în ie sau costum popular, ca la mare zi de sărbătoare.

  (Textul este preluat de pe pagina de facebook a evenimentului)

  Harta: https://goo.gl/maps/Wp1y2wdZWQn