11:01 am - Thursday March 28, 2024

FOTO – VIDEO La Zărnești se fac bombe de bombe!

531 Viewed Stiri Brasov 0 respond

FOTO – VIDEO La Zărnești se fac bombe de bombe!Fabrica de la Zărnești a fost fondată în anul 1938, ca parte a grupului industrial Malaxa, un nume de referinţă în perioada interbelică.

Din anul 1948 până în 1990, societatea şi-a desfăşurat activitatea sub denumirea de Uzina „6 Martie”, iar din anul 1990 până în anul 1998 societatea a fost rebranduită ca Uzina Mecanică Tohan. În prezent, Tohan SA Zărneşti este filială a Companiei Naționale Romarm SA Bucureşti. Pe lângă producţia de bază, la Zărnești s-au fabricat şi produse civile, vestite fiind bicicletele Pegas și motoretele Mobra, dar și accesoriile pentru mașini-unelte.

Producția, orientată către muniția NATO

Profilul producţiei a fost direcţionat de necesităţile Armatei Române, în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi în perioada postbelică, dar a fost adaptată şi de cerinţele partenerilor externi, producţia fiind orientata în general pentru muniţie de artilerie, calibru de la 76 mm la 130 mm, rachete sol-sol şi aer-sol, calibru 122 mm şi 82 mm, cu raze de acţiune de la 3 la 20,4 km ( furnizor exclusiv în România), focoase pentru rachete şi muniţie de artilerie (cel mai mare producător din România), muniţie marină, elemente pirotehnice pentru alţi parteneri: şuruburi amorsă şi trasoare.

„În prezent, TOHAN SA este în perioada de adaptare la economia de piaţă, prin reorganizarea şi redimensionarea capacităţilor de producţie şi a resurselor materiale şi umane, transformări complexe care implică atragerea investitorilor strategici. În acelaşi timp, noi facem eforturi considerabile pentru a spori capabilităţile tehnice şi organizatorice, pentru adaptarea la noile cerinţe generate de intrarea României în NATO, atingerea standardelor antipoluare, siguranţa muncii şi alte cerinţe care decurg ca urmare a integrării României în UE în 2007”, precizează reprezentanții uzinei.

Bombe care fac din noapte… zi!

FOTO – VIDEO La Zărnești se fac bombe de bombe!Bombele de iluminare nu sunt o noutate. În schimb, notabile sunt performanțele acestor tipuri de muniție. Ele sunt lansate din aruncătoarele de calibrul 60 mm, 81/82 mm sau 120 mm. Când ating altitudinea maximă, se deschide o parașută, care le diminuează viteza de coborâre, luminând obiectivele din zonă.

Distanța maximă de lansare variază de la 2.670 de metri până la 5.500 de metri. Suprafața iluminată are un diametru de 400 de metri

Grenade de camuflaj în spectrul vizibil și infraroșu

FOTO – VIDEO La Zărnești se fac bombe de bombe!Grenadele de camuflaj sunt folosite pentru asigurarea contramăsurilor de mascare și protecție a propriilor trupe împotriva sistemelor de armament care au prevăzute aparatură de detecție și lovire în spectrul vizibil și infraroșu, putând fi folosite în orice condiții de mediu climatic, mecanic și electric. Sunt fabricate pe cele trei calibre folosite de armata română: 60 mm, 81/82 mm și 120 mm.

Grenadele sunt folosite pentru crearea de perdele de fum în domeniul spectral al radiației vizibile și infraroșu: apropiat, mediu și îndepărtat. De asemenea, grenadele fumigene pot fi folosite și penru marcarea unui teritoriu (pentru aviație, de exemplu).

Rachete sol-sol și sol-aer

Rachetele (lovituri reactive, cum sunt denumite de fabricant) sunt folosite pentru suprimarea și anihilarea țintelor concentrate. Lansarea rachetelor se poate realiza cu lansator tip BM 21, APRA40, RM70 sau LAROM (ultimele sunt așa-zisele Katiușe rusești, fabricate în varianta românească).

În funcție de tip, lungimea rachetelor este de 2.881 mm sau 2.900 mm, la un calbru de 122 mm. Viteza unei rachete este de de la 690 m/secundă până la 1.230 m/s și poate eopera într-un mediu cu temperaturi de la -400C la +500C. Distanța de tragere variază de la 20 km până la 40-45 km, în cazul rachetei cu rază de acțiune mărită.

Rachetele pot fi dotate cu două tipuri de încărcătură de luptă: înalt explozivă (HE), aria letala fiind de 1900 metri pătrați sau cu elemente preformate (12 bucăți de schijă). În varianta cu focos de proximitate este detonabilă la înălțimi de 1-30 metri de sol și acoperă o suprafață letală de 2.800 metri pătrați.

 

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Cafeneaua Starbucks din mall-ul Coresi se deschide luni!

Terenul pentru Aeroport a ajuns la comisiile din Senat

Related posts
Comments are closed