3:19 pm - Monday February 24, 3890

Curtea de Arbitraj – o nouă instituție în ajutorul oamenilor de afaceri români

204 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Curtea de Arbitraj – o nouă instituție în ajutorul oamenilor de afaceri româniPrimul Congres de Arbitraj Instituționalizat din România s-a desfășurat sâmbătă, la Brașov. Evenimentul a fost organizat de Casa de Comerț Balcanică împreună cu Institutul de Diplomație Comercială și Arbitraj „Regina Maria” și Asociația Balcanică de Arbitraj.

La Congres, unde a avut loc și o sesiune de comunicări științifice, au participat peste 130 de arbitri din toate cele cinci regiuni economice ale României. Temele abordate au vizat comerțul online, noile reglementări în acest domeniu, dar și ce posibilități de dezvoltare sunt la ora actuală în această ramură a economiei.

„Avem reprezentanți de marcă, din mediul universitar, membri ai patronatului din zona UGIR, reprezentanți ai experților de securitate, ai serviciilor din domenul serviciilor sociale. Este prima insituție care organizează acest congres, în sensul în care, după noile prevederi ale Codului de Procedură Civilă, se dezvoltă o nouă insituție durabilă, parte și componentă a statului român și a mecanismelor economice pe care le vom dezvolta în viitor. Tot cu această ocazie, o serie de magistrați arbitrali au depus jurământul de credință și fidelitate față de instituție, Constituție și România. Sunt absolvenți de drept, majoritatea sunt persoane cu masterate sau doctorate, au notorietate publică și sunt specialiști recunoscuți internațional în domeniu“, a declarat Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.

Acesta a precizat că, la nivel național, se vor face adrese către Colegiile Prefecturale, astfel ca Tribunalul de Arbitraj să fie cunoscut și la nivelul reprezentanților Guvernului în teritoriu. „Sunt foarte mulți arbitri în România, dar nu se știe cum au ajuns pe aceste funcții. În cadrul Traibunalului de Arbitraj toate numirile sunt publice, transparente, nu se face pe «ușa din dos»”, a subliniat președintele Casei de Comerț Balcanice.

Curtea de Arbitraj – o nouă instituție în ajutorul oamenilor de afaceri români„În cadrul acestui eveniment am primit noi membri, care vor avea calitatea de arbitru în litigii comerciale, arbitrajul fiind, după cum bine știți, o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor. S-au făcut numiri în funcții pe casele de arbitraj, pe corpul arbitrilor și se vor lua măsurile pentru a putea funcționa efectiv. Este interesantă ca și metodă pentru că se scutește mult timp, în primul rând, se soluționează un litigiu mult mai repede față de instanțele civile, se scutesc bani, iar procedura este una în care părțile au un rol activ, în sensul că își aleg arbitrul, fiecare dintre ele, și împreună încearcă să soluționeze conflictul în acest mod“, a precizat Emil Vucă, președintele Curții de Arbitraj București.

România anului 2015 are nevoie de o astfel de instituție

Curtea de Arbitraj – o nouă instituție în ajutorul oamenilor de afaceri români„România este una dintre economiile mari din Balcani și noi, cei care activăm în economia românească, suntem interesați de reluarea unei vechi tradiții, din perioada interbelică. UGIR 1903 era, de altfel, promotorul acestei idei și a capitalului autohton, și credem că a venit momentul în care comunitatea de afaceri să construiască mecanisme pentru expansiunea economică în Balcani, măcar. Este evident că România sau mediul de afaceri românesc nu se pot dezvolta numai pe piața internăși este nevoie să reluăm cooperări pe care le-am avut și în exteriorul Uniunii Europene. Acestea sunt, de altfel, încurajate de Uniunea Europeană, motiv pentru care trebuie să construim mecanisme independente după 25 de ani de așa-zisă economie de piață, neavând încă instituții  consolidate și recunoscute de partenerii noștri internaționali“, a afirmat Cezar Corâci, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România 1903.

Acesta a subliniat faptul că lipsa unei instituții arbitrale adevărate a dus la pierderea multor procese, dar și a unor sume important de către România.

Curtea de Arbitraj – o nouă instituție în ajutorul oamenilor de afaceri români „Evenimentul este foarte important pentru noi pentru că reprezintă încă o treaptă în dezvoltarea noastră, scopul instituției fiind acela de a atrage cât mai mulți agenți econimici în acest proiect, pentru a dezvolta mediul de afaceri românesc și a crea condițiile unei creșteri economice viabile. Chemăm lângă noi toți agenții economici care vor o dezvoltare de viitor și cred că, în momentul de față, mai avem de urcat mai multe trepte pentru a ne atinge scopul pentru care a fost înființată Curtea de Arbitraj“, spune Milik Otto, președintele Curții de Arbitraj din România.

Tribunalul Arbitral Intern şi Internaţional a devenit operațional de la începutul acestui an și vine în soluţionarea mai rapidă a dosarelor civile. Este bine de ştiut că hotărârile date la Tribunalul de Arbitraj au valoare juridică şi executorie, iar acestea nu pot fi atacate cu recurs sau cu apel.

De asemenea, Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat vine cu o ofertă greu de refuzat de persoanele juridice implicate în litigii civile. Pe lângă costul şi timpul de soluţionare reduse, acest organism oferă şi confidenţialitate, în sensul că la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral.

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

EXCLUSIV Transferul terenului pentru Aeroport a trecut de Consilul Legislativ

Perversiunile economice ale lui Ponta cu Aeroportul de la Brașov

Related posts
Comments are closed