3:19 pm - Monday February 24, 3908

Cum sunt stabilite pensiile agricultorilor

197 Viewed Stiri Brasov 0 respond
În România, aproape o jumătate de milion de oameni primeşte pensie de agricultor. Potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), din totalul de 468.134 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei. Valoarea indemnizaţiei medii lunare este de 361 de lei.
Până pe 1 aprilie 2001, activitatea desfăşurată în agricultură a fost reglementată de mai multe acte normative, iar după această dată a intrat în vigoare Legea 19/2000 care a abrogat vechea legislaţie, dar a preluat noţiunea de timp util. Acest timp util se regăseşte şi în Legea 263 din 2010, a sistemului unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producţie (CAP-uri), beneficiază de o pensie calculată pe baza timpului util. „Timpul util se calculează în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracţiunile de an se neglijează”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al CNPP. Timpul util la pensie nu poate depăşi numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat munca în fosta unitate agricolă cooperatistă. Prin urmare, în situaţia în care o persoană a fost membru cooperator, această perioadă poate fi dovedită cu carnetul de asigurat sau printr-o adeverinţă eliberată de primăria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care să rezulte trei elemente: anii în care persoana respectivă a fost membru cooperator; normele planificate de adunarea generală pentru anii respectivi şi normele realizate de persoana în cauză. În situaţia agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii şi asigurări sociale şi reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuţia minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate.
 

sursa: bzb.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Cinci licee cu promovabilitate 100% la BAC

Dezbatere cu un fost jurnalist BBC la Okian

Related posts
Comments are closed