5:10 pm - Wednesday March 21, 2018

„Cenușăreasa” și „Les Petits Riens”, pe scena Operei Brașov

175 Viewed Stiri Brasov 0 respond

„Cenușăreasa” și „Les Petits Riens”, pe scena Operei BrașovOpera Brașov prezintă vineri, 15 mai 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei, spectacolul cu opera „Cenușăreasa” de Gioacchino Rossini.

„Cenușăreasa” a fost prezentată pentru prima dată la Roma în Teatro Valle, în anul 1817. Inspirați  de celebra poveste a lui Charles Perrault, Rossini și libretistul Jacopo Ferretti au creat o poveste muzicală ce îmbină deopotrivă lirismul, comedia și virtuozitatea vocală specific stilului rossinian. Libretul a fost creat în 22 de zile, iar muzica în doar 24 de zile, acest mod rapid de a compune demonstrând, ca și  în opera „Bărbierul din Sevilla”, geniul și deosebita inventivitate muzicală a lui Rossini. Prima reprezentație nu a avut mare succes la public. Rossini a avut răbdare, știind că vitalitatea partiturii va cuceri mai târziu ascultătorii.

Rolurile fiind extreme de bine conturate păstrează, în general, linia personajelor propuse de Perrault. Mama vitregă și surorile au un puternic caracter comic, subliniat evident în scriitura muzicală. Ariile personajelor principale sunt ample, cu melodii inspirate, iar scenele de ansamblu ale finalurilor de act sunt deosebit de complexe, dar fermecătoare totodată, create în binecunoscutul stil rossinian.

În distribuție, soliștii: Carmen Topciu, Mihai Irimia, Adrian Mărcan, Petru Burcă (invitat de la Opera Națională Cluj), Valentina Mărgăraș, Sonia Hazarian, Marian Rește. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Dorel Munteanu. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. Preț bilete: 20 lei; 10 lei

„Cenușăreasa” și „Les Petits Riens”, pe scena Operei Brașov

Foto: Andrei Paul

De asemenea, cei care nu au vizionat și spectatorii care doresc să revadă cea mai recentă premieră a Operei Brașov, sunt așteptați duminică, 17 mai 2015, de la ora 17.00, în Sala Operei, la baletul „Les Petits Riens”, pe muzică de W.A. MOZART, Yann Tiersen, Benoit Jutras.

Pe vremea când Mozart locuia la Paris, dansatorul și maestrul de balet Jean-Georges Noverre l-a rugat pe acesta să compună muzica pentru un balet a cărui tramă a fost gândită de el în anul 1767, la Viena. Așa s-a născut baletul-pantomimă într-un act „Les petits riens” („Micile nimicuri”), creat la Academia Regală de Muzică din Paris la 11 iunie 1778. Multă vreme s-a crezut că partitura baletului a fost pierdută, dar a fost descoperită în arhivele Operei pariziene, la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de atunci a intrat în repertoriul ansamblurilor de balet.

Maestrele de balet Nermina Damian și Edina Papo – Teatrul Național din Sarajevo (cele care semnează coregrafia și regia spectacolului) au imaginat un subiect ce tratează viaţa noastră de zi cu zi, cu micile nimicuri care o înconjoară: mici rivalități, certuri și împăcări, întâlniri și despărțiri, toate privite cu grație, eleganță și umor.

Colombina, veselă și energică însoțește permanent personajele, le veghează, le observă, le împacă, le ajută să treacă peste micile dezamăgiri, asemenea unui „rezoneur” întâlnit în piesele de teatru. În distribuție, soliștii de balet ai Operei Brașov: Iulia Coșeriu, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Nicoleta Rionesei, Dorin Mirea, Adrian Scriminț, Mihai Uță, alături de Ansamblul de Balet al Operei Brașov. Scenografia și costumele poartă semnătura Rodicăi Garștea.

Preţ bilete: 20 lei; 10 lei

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Partizanii din Făgăraș, cei mai îndârjiți luptători împotriva comunismului

Lansare de carte și muzică la Casa de Cultură a Studenților

Related posts
Comments are closed