3:25 pm - Monday August 20, 2018

Cătălin Leonte: „Îmi doresc să fim Capitală Europeană a Culturii, să putem arăta lumii sufletul nostru”

340 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Cătălin Leonte: „Îmi doresc să fim Capitală Europeană a Culturii, să putem arăta lumii sufletul nostru”S-a scris deja despre acest subiect destul de mult. Este clar pentru toata lumea ca brasovenii doresc ca orasul lor sa obtina acest titlu. De ce? Pentru ca noi, la Brasov, suferim de o doza in plus de patriotism local. Lucrul asta l-am constatat cu mandrie in cei 15 ani de „exil” in care am lucrat in Bucuresti si am putut sa calatoresc foarte mult, in tara si in strainatate.

Cei cu care ma intalneam, bucuresteni sau din alte localitati, se mirau de patriotismul nostru, al brasovenilor, de modul in care ne laudam orasul, de oamenii care locuiesc in Brasov si de felul in care noi facem lucrurile. Chiar imi zicea un coleg, de loc din Ploiesti: „Eu nu inteleg de unde vine mandria asta a voastra cand vorbiti de orasul vostru”. Fiecare dintre noi suntem definiti de o suma a experientelor traite, de modul in care suntem educati, de viata traita, de interactiunile cu cei din comunitatea noastra. Este drept ca, nefiind de aici, din Brasov, nu ai cum sa intelegi ceea ce ne defineste pe noi si modul in care traim bucuria de a face parte din aceasta comunitate, a Brasovului.

Lucrand in companii multinationale, eram evaluati prin scheme extrem de complicate, dezvoltate de catre cei de la HR si care cuprindeau un capitol intreg care conta 20% si se numea Multiculturalitate. Am zambit cand am vazut asta si cand am citit la ce se referea: la modul de interactiune intre oamenii provenind din culturi diferite, la gradul de intelegere pe care esti dispus sa-l acorzi unui strain, la felul in care esti dispus sa cedezi sau sa-i inveti pe altii, bazandu-te pe propria experienta. Dincolo de denumirile elaborate, am constatat ca pentru mine, brasovean, nu era nimic nou.

Ce ziceau in scris oamenii respectivi nu era decat ceea ce traisem toata copilaria mea, petrecuta intr-o casa veche din centrul Brasovului in care locuiau 12 familii, romani, sasi, maghiari, evrei si mai apoi si o familie de rromi. Pentru noi, copiii, joaca era aceeasi pentru toti, pedepsele parintilor cand faceam tampenii erau aceleasi, in rest era o sarbatoare continua, pentru ca ne bucuram de sarbatorile fiecarei nationalitati: fie ca era vorba de Pastele ortodox sau de cel catolic sau reformat, fie ca era Sarbatoarea de Hanuka, pentru noi era prilej de sarbatoare si de bucurie. Si acesta este principalul motiv pentru care eu imi doresc sa fim Capitala Europeana a Culturii: sa putem sa aratam celorlalti si lumii sufletul nostru, sa putem sa tinem vii traditiile si sa ne mandrim cu ele.

  • Cătălin Leonte,
  • Brașovean

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Liviu Lupu, noul președinte al organizației municipale a PSD. Răzvan Popa, candidat la funcția de primar

Atomei, atac la Johannis pe tema noului Cod Fiscal

Related posts
Comments are closed