5:13 pm - Sunday April 18, 2477

„BatPro – Calculator pentru nevăzători”, pus în practică la Brașov

1048 Viewed Stiri Brasov 0 respond
„BatPro – Calculator pentru nevăzători”, pus în practică la Brașov

Foro: Andrei Paul

Viceprimarii Adina Durbacă și Ciprian Bucur au primit astăzi vizita președintelui internațional al Lions International Clubs, Dr. Jitsuhiro Yamada, împreună cu David Istvan, guvernatorul Districtului 124 România.
Cu această ocazie, Lions International Club Brașov a donat Asociației Nevăzătorilor Brașov 13 calculatoare adaptate nevoilor nevăzatorilor, care, prin intermediul unui soft special, permit utilizarea calculatorului doar cu ajutorul celor patru taste direcționale, inclusiv pentru navigarea pe internet.

„Ne bucurăm de implicarea unei oganizații internațională de importanța Lions Club în viața comunității brașovene. Orice astfel de sprijin nu poate fi decât binevenit pentru noi și ne dorim să avem cât mai mulți partreneri de acest fel „, a declarat viceprimarul Ciprian Bucur.

„Este un proiect important pentru nevăzătorii brașoveni, iar Direcția de Servicii Sociale a primăriei are de mai mult timp o colaborare bună cu Asociația Nevăzătorilor din Brașov. Avem astăzi alături o asociație internațională foarte puternică și șansa de a beneficia de o facilitate care va imbunătăți cu siguranță nivelul vieții unei categorii importante de beneficiari de servicii sociale, care sunt persoanele cu deficiențe de vedere”, a declarat viceprimarul Adina Durbacă.

„Această donație este foarte utilă pentru cei care nu au experiența lucrului cu un computer, pentru că pe lângă calculatorul și programul în sine, vom beneficia și de un curs de utilizare. Astfel, și nevăzătorii brașoveni vor putea folosi un computer personal și naviga pe internet, lărgindu-și orizontul și posibilitățile de informare și de petrecere a timpului liber”, a declarat Virgil Gheorghe Lazăr, președintele Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Brașov.

” Am fost surprins de întâlnirea cu autoritățile brașovene și este prima dată când eu personal sau un președinte internațional al Lions vizitează Brașovul, Sunt foarte fericit că mă aflu aici. Nu știam nimic despre Brașov, dar astăzi am aflat că, prin centrul cultural Musashino, comunitatea dumneavoastră este deja familiarizată cu modul de viață și cultura japoneză. Sunt foarte încântat de acest început de colaborare dintre clubul nostru din Brașov și autoritatea locală și sper ca astfel de colaborări să continue”, a declarat dl Dr. Jitsuhiro Yamada.

Acțiunea face parte din Proiectul naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, iniţiat de LIONS Club Arad şi finanţat de Fundaţia Orange. Proiectul îşi propune familiarizarea persoanelor cu deficienţe de vedere cu utilizarea calculatorului prin intermediul unei aplicaţii special dezvoltate. La nivel național proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Aplicaţia creată în cadrul proiectului permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online etc. Apoi prin intermediul unei funcţionalităţi a aplicaţiei, persoanele cu deficienţe de vedere vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.
Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

Aplicația este destinată cu precădere persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aceasta îi permite utilizatorului să parcurgă întregul meniu cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta) și să aibă acces la o colecție de 40.000 de cărți audio, la știri de pe website-urile mai multor ziare (locale și naționale), informaţii disponibile pe internet, posturi de radio online, informații privind vremea, informații despre cursul valutar. Aplicația conține de asemenea jocuri și un program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, cu ajutorul căruia aceştia vor putea învăţa cum pot utiliza întreaga tastatură.

Asociația internațională Lions are 22 de membri la Brașov, dar are 63 de cluburi, cu 1260 de membri, la nivel național. La nivel internațional, asociația se mândrește a fi cea mai mare din lume în privința serviciilor umanitare, în special adresate nevăzătorilor, și are o vechime de 100 de ani. Asociația a participat la formarea ONU, iar președintele ei este întotdeauna primul adjunct al secretarului general al ONU.

sursa: „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, pus în practică la Brașov by newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

VIDEO Primăria Brașov va redeschide Cinematograful Modern

Accident pe DN13, la Stupini. A fost implicată și o mașină de la ANAF

Related posts
Your comment?
Leave a Reply