3:13 pm - Wednesday November 14, 2018

Bac-ul, în nota evaluării

258 Viewed Stiri Brasov 0 respond
Bac-ul, în nota evaluării

Probele „de foc” ale Bacalaureatului 2015, cum le numea inspectorul şcolar general adjunct Maria Szabo, au debutat, luni, cu examenul scris la Limba şi Literatura Română. Până acum, anul 2015 a fost unul indulgent cu elevii care au avut de susţinut examene importante, dacă este să ne gândim la gradul scăzut de dificultate al subiectelor de la Evaluarea Naţională, dar şi al celor de la probele orale de până acum. Nici examenul de luni nu a făcut notă discordantă, iar elevii au ieşit cu zâmbetul pe buze din clasă. Prezenţa a fost şi ea una foarte bună, din cei 3.238 de elevi înscrişi lipsind doar 59. În schimb, ieri s-a înregistrat primul incident din toate examenele programate în această sesiune: un elev a fost eliminat din sala de examen pentru că a încercat să copieze.

Varianta 5 de subiect
Pentru că ultimii ani au arătat o diferenţă clară la diversele probe între elevii de la profilul real şi cei de la uman, subiectele au fost diferenţiate pe cele două categorii. Din „căciulă” a ieşit varianta cu numărul 5 de subiecte.  Astfel, cei de la profilul real au avut de răspuns mai multor întrebări pe baza unui fragment din „Trei generaţii” de Lucia Demetrius, iar la subiectul al doilea au avut de scris un text de tip argumentativ, de 150-300 de cuvinte, despre "Importanţa practicării unui sport la orice vârstă". La subiectul trei, elevii au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda. Primul subiect a fost acelaşi şi pentru elevii care au terminat profilul uman. În schimb, textul argumentativ de la punctul al doilea le cerea acestora să trateze rolul scriitorului în societate, iar la ultimul dintre subiecte elevilor li s-a cerut să descrie relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic. Cu asemenea subiecte, nici măcar cei care au absolvit şcoala mai demult şi s-au prezentat la această sesiune nu au avut mari probleme să ia o notă bună.

Cine corectează lucrările
Profesorii, în special cei care fac parte din sindicatele afiliate la FEN, s-au declarat nemulţumiţi de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale ca lucrările să fie transportate în alte judeţe şi corectate de profesori din altă parte. Dascălii s-au simţit jigniţi de această decizie, prin care – consideră ei – Guvernul îi vede ca pe potenţiali infractori. Această decizie necesită o zi în plus de la susţinerea examenului până la afişarea rezultatelor, însă această zi nu reprezintă mare lucru în cazul în care se vor elimina fraudele. Astfel, primele rezultate vor fi afişate în 7 iulie, în loc de 6 iulie, însă absolvenţii vor avea timp suficient să-şi aleagă facultatea pe care vor să o urmeze şi să se înscrie.
 

sursa: bzb.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

„Opt paşi spre fericire” în culori

Folclor balcanic la „Garofiţa Pietrei Craiului”

Related posts
Comments are closed