3:19 pm - Sunday February 24, 3658

Atenție! Escrocii au inventat o nouă metodă de a da țepe, cu mașini second-hand

153 Viewed Stiri Brasov 0 respond

Atenție! Escrocii au inventat o nouă metodă de a da țepe, cu mașini second-handComisarul șef regional pentru Protecția Consumatorului Brașov, Sorin Susanu, a prezentat astăzi o nouă metodă prin care oamenii de bună credință sunt înșelați, în momentul în care încearcă să își cumpere o mașină second-hand.

La această oră sunt peste zece sesizări, ultima reclamație fiind făcută de un brașovean care a pierdut 1.200 de euro. În prezența ziariștilor, Susanu l-a contactatpe păgubaș, care a dorit să rămână anonim, și care și-a spus povestea la telefon.

„Nici nu ştiu cu ce să încep, mai ales că am descoperit că metoda este veche doar că eu nu prea citesc internetul. Pe scurt, am vrut să cumpăr o mașină de pe olx.ro care la contact avea doar mail, fără nr de telefon. Persoana spunea că e plecată în Ungaria și acolo unde e, nu prea e semnal. După câteva discuții, spunea că nu vine de acolo fără o garanție că eu voi veni la Mureș de unde era mașina și să depun niște bani pe numele meu si să-i trimit o copie. Ea mi-a trimis o copie la rândul ei, cineva a pus la Moneygram din Ungaria 1200 euro pe numele ei cu ridicare de la Mureș, chipurile că acum și ea e obligată să vină la Mureș să-şi ridice banii. Ok, mă duc la Moneygram, intreb fata de la ghișeu dacă depun niște bani pe numele meu, îi poate ridica altcineva, chiar dacă ştie datele tranzacției? Fata îmi spune că e imposibil să ridice cineva banii fără un act de identitate. Am depus banii pe numele meu, am facut o copie și am trimis-o femeii. De aici e simplu, n-a mai răspuns la mail, într-un final mă panichez și mă duc la bancă…… Și aflu că bani au fost ridicați… Ok, am greșit enorm, nu trebuia să trimit nicio copie, era clar că ceva nu era în regulă, am partea de vină, sunt prost dar acum întreb și eu: cum poți ridica niște bani fără un act de identitate? Când de exemplu la Fan Curier nu poți ridica un amărât de plic fără buletin. Au ajuns să crescă buletinele false pe cam ca semințele? Dacă s-au ridicat banii cu un buletin fals,  cei de la Moneygram de ce n-au verificat veridicitatea actului, ei au în baza lor de date copie după buletinul meu. E atât de îți ușor să-ți faci un buletin fals?  Cât de sigur e acest sistem de transfer când de exemplu poti pierde hârtia cu datele, o găsește cineva pe stradă și se poate duce să ridice banii?! Fata de la call-center-ul Moneygram mi-a spus că au mai avut săptămâna trecută încă 3-4 cazuri și să depun plângere la poliție și când i-am spus să mă transfere la un superior, m-a pus pe așteptare 10 min fără să răspundă nimeni. Acum mari speranțe nu am, dar e clar că cei de la Moneygram au o breșă în sistem și avocata spune că sunt șanse mari să ajungem cu ei la proces. Am văyut că au mai fost cu cazuri asemănătoare, curios e că poliția nu a avut nicio reacție oficială deși povestea e din 2011. Mă gândesc că la o anchetă serioasă pot depista sursa mail-ului, pot vedea de unde s-au ridicat banii, acolo sunt camere video, eu am copia chitanței cu numele persoanei care a trimis și numele celei care primește banii la Mureș, sunt convins că pot descoperi multe polițiștii dacă vor…Când m-am dus să depun reclamație la ei, mi-au spus să merg la Parchet, că ei nu știu unde să încadreze fapta…”.

Un alt caz prezentat chiar de Susanu este al unui escroc care se dădea cetățean german, care lucrează la Biroul din Berlin. La fel, avea de vânzare o mașină la mâna a doua care i-ar fi aparținut fratelui, care a murit. O poveste romanțată menită să câștige încrederea potențialei victime. Ți în acest caz, discuțiile s-au purtat doar pe mail și s-a solicitat virarea banilor pe numele victimei, ca el să fie sigur că omul are intenții serioase și atunci nu vine degeaba în România. Și în acest caz, la fel ca în celelalte, banii, deși au fost trimis pe numele  păgubașului, au fost ridicați de altă persoană!

„Vom face cercetările care se impun pentru a vedea modalitatea prin care se face acest lucru, respectiv ridicarea banilor de la ghișeele instituției de transfer bancar. Bănuim că se folosesc inclusiv acte de identitate falsificate. Vom vedea care sunt procedurile de ridicare a sumelor de bani din cadrul acesteia și dacă se respectă procedurile. Dacă constatăm nereguli vom solicita plata banilor către consumatorii păgubiți, iar eventuale fapte de ordin penal, poate există complicitate cu vreun funcținar de la ghișeu la momentul ridicării banilor, vor fi sesizate instituțiilor competente”, ne-a declarat Sorin Susanu. El a precizat că, în cazul unor nereguli, insitituția de transfer a banilor poate fi amendată cu până la 100.000 de lei.

sursa: newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

S-a stins Aurel Ursu, unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști. A fost coleg de celulă cu fratele lui Emil Cioran

Carte şi muzică, în Piaţa Sfatului

Related posts
Comments are closed