9:03 pm - Thursday April 25, 2019

25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae Titulescu

227 Viewed Stiri Brasov 0 respond

25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae TitulescuLa 14 martie 1992, avea loc, la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, ceremonia reînhumării rămășițelor pământești ale marelui om politic Nicolae Titulescu, respectându-se astfel dorința testamentară a marelui diplomat.

Sosirea în țară a rămășițelor pământești ale marelui diplomat și om politic Nicolae Titulescu (1882, Craiova-1941, Cannes). O slujbă religioasă a fost ținută pe Aeroportul București-Otopeni de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist.

25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae Titulescu

La 7 martie 1992, sosea de la Paris, pe Aeroportul Otopeni din București, avionul ce transporta sicriul cu rămășițele pământești ale lui Nicolae Titulescu. La ceremonia solemnă desfășurată cu acest prilej au participat personalități ale vieții politice din țară și din străinătate. După oficierea unei slujbe religioase de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, sicriul a fost depus, pentru câteva zile, în holul principal al Ministerului Afacerilor Externe, unde au avut loc ceremonii de depunere de coroane de flori.
Convoiul oficial, ce încadra mașina purtând rămășițele marelui diplomat român, a înaintat cu greu spre centrul orașului Brașov, la 14 martie 1992, mii de brașoveni aflându-se de o parte și de alta a carosabilului, până la Biserica Sf. Nicolae.

25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae TitulescuCeremonia de reînhumare a rămășițelor pământești ale marelui diplomat și om politic Nicolae Titulescu la Brașov. În imagine: Adrian Năstase, ministrul Afacerilor Externe (1991-1992)

La vechea poartă a Brașovului, au coborât junii scheieni călări, pentru a întâmpina și pentru a prelua, până la Biserica Sf. Nicolae, convoiul mortuar. În Piața Prundului, o gardă militară a vânătorilor de munte și fanfara militară au salutat sosirea convoiului. Apoi, sicriul cu rămășițele marelui diplomat a fost coborât și transportat în Biserica Sf. Nicolae. Un sobor de 12 preoți și doi diaconi, în frunte cu preasfințiții episcopi vicari Serafim Făgărășanul, de la Arhiepiscopia Sibiului, și Damaschin Severineanul, de la Arhiepiscopia Craiovei, au oficiat slujba religioasă. Mormântul diplomatului român a fost amplasat în curtea bisericii, în partea de sud, fiind străjuit de brazi înalți.
25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae TitulescuLa coborârea în mormânt a sicriului, fanfara militară a intonat imnul de stat al României și s-au tras trei serii de salve de armă.
Revenirea lui Nicolae Titulescu în țară, după 51 de ani, a fost posibilă datorită demersurilor întreprinse de Fundația Europeană „Nicolae Titulescu”, înființată la 15 martie 1991. La sfârșitul anului 1991, fundația a intentat proces, în Franța, familiei Antoniade, care se afla în posesia testamentului diplomatului român.

25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae TitulescuFundația a fost sprijinită în aceste eforturi de Comitetul român pentru repatrierea rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu și reînhumarea lor la Brașov, constituit la 18 februarie 1992. În acest context, Tribunalul din Aix-en-Provence, prin hotărârea judecătorească din 7 martie 1992, a recunoscut ”dreptul Fundației Europene Titulescu de a repatria, de la Cannes, rămășițele pământești ale marelui diplomat și patriot”.

Sursa: Agerpres

sursa: 25 de ani de la reînhumarea rămășițelor diplomatului român Nicolae Titulescu by newsbv.ro

Don't miss the stories followStiri din Brasov de ultima ora and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Lansare de carte cu scop caritabil: „Cartea noastră de povești”

Spectacol de dans clasic Odissi: „The spirit of India”

Related posts
Your comment?
Leave a Reply